POPÜLER KÜLTÜR DETOKSU MÜMKÜN MÜ?

.
 Bahar geliyor ve kadınların mutlaka zayıflaması, incelmesi mecburiyeti halka sürekli enjekte ediliyor. Yaşamsal bir zorunluluk olan beslenme, yesen de yemesen de bizi her tutumuzla suçlayan bir eyleme dönüşüyor!


Egemen kültürün tüm değerleri sadece alışveriş merkezlerinde, medya organlarında, sokaklarda, evlerimizin mobilya oymalarında, halıların motiflerinde, bardakların üzerindeki baskılarda, ojenizin renginde değil vücudumuzun içinde, hücrelerimizde kendini kopyalıyor, yeniliyor, üretiyor.

Yeme ve yememe halleri insanlarda ağır bir suçluluk duygusu uyandırıyor. Popüler kültürün dayattığı anoreksiya artık bir hastalık gibi algılanmıyor bile.

Köprücük ve leğen kemiklerinin görünmesi yetmiyor, daha daha daha belirginleşmesi gerekiyor. Asla daha fazla zayıf lamanın sakıncası yok! Genç kadınlar ölüme götüren açlık yolunda olduklarının bilincindeler elbette, ama bu büyük davadan vazgeçmek söz konusu bile değil. Çünkü genç kadınlara mutluluğu 0 beden de bulacakları iyice öğretilmiş.

İncelme, zayıflama, erime artık tüm TV programlarının ve yazılı medyanın ana konularından biri. Hiç durmadan nasıl zayıflayabileceğimiz konusunda bilgilendiriliyoruz. Her TV kanalın sağlıklı, çabuk ve çok zayıflatan doktorları, profesörleri, beslenme uzmanları var.

Gazetelerin ekonomi, politika, güncel haberler, magazin dışında sağlık sayfaları ve medyatik yazarları hayatımızdalar. Günlük gelişen bir olay gibi toplumun tüm fertleri ve özellikle kadınları, nasıl beslenme ve beslenmemesi gerektiği konusunda takıntılı hake getiriliyor.

Yemenin her türlüsü kafaya takılması gereken bir soruna dönüşüyor. Bu problem devamlı yeni uyarılarla büyütüldükçe büyütülüyor. Böylece sorunun çözülmesi aciliyet kazanıyor ve konunun uzmanları hiç aralıksız canlı yayında anlatıyorlar.

İzleyicilerin kendileri de yeme içme konusunda konuşmak, anlatmak, paylaşmak ve öğretmek isteyecek kadar doluyorlar. Kendilerini denek, mutfaklarını laboratuar gibi görmeye başlayan genç kadınlar bloglar aracılığıyla kitlelere ulaşıyorlar.

Bu bloglar da günlük reçeteler vermeye devam eden kadınlar ölüme giden günlüklerini yazıyorlar adeta. Sanal dünyanın çok ilgi gören sayfalarında neler yediklerini, neyi neyle asla karıştırmadıklarını, neler yaptıklarını, ne kadar zayıfladıklarını yazıyorlar ve fotoğraflarla ispatlıyorlar. Zayıflatan haplar, bantlar, pedler, kepler, çoraplar, kremler, otlar tanıtılıyor.

Ne kadar iyi sonuç verdiği mankenler, modeller ve birbirinden güzel sıskalar tarafından yazılı ve görsel olarak önünüze dökülüyor. Kültür endüstrisinin ürettiği trendlerin etkisinde kalmamak ve bel çevresinde biriken yağlarınızla barışık olmak resmen utanmazlık, aymazlık haline geliyor! 38 beden kadınlar bile kendilerini obez hissedebiliyor.

Bilinçaltına nüfus eden reklamların, filmlerin, sokak panolarının, ilanların hiçbirini izlemediğini sanan kitleler hepsinden nasibini alıyor. En kötüsü fertler toplumun çok etkilendiğini ancak kendisinin hiç etkilenmediğini zannediyor. Tüketim kültürünün birincil hedefi kadın ve çocuklar ‘ye ye ye’ ve ‘yeme, yeme, yeme’ komutlarıyla inliyor.

Popüler kültür kurbanı bir nesil mutfaklarında eli kolu bağlı ne yapacaklarını şaşırmış, suçluluk içinde yaşamaya çalışıyor. Öyle ki, 36-38 beden üstü şarkıcı, star, oyuncular aldıkları 1 kilonun, verdikleri 750 gramın hesabını medyaya vermek zorunda bırakılıyor. Doktorlar bir yandan obezite, diğer yandan anoreksiya arasında gidip geliyorlar.

İnsanlar ya çok yiyor ya da açlık orucu sınırında mücadele veriyor. Yeme içme bozukluklarının ardında, altında yatan sebepler araştırılmalı ve varsa suçlular adalete teslim edilmeli!

Ahh ah yine de popüler kültür detoks programları icat edilse ve beraberinde zayıflatsa ne güzel olurdu, değil mi?

ŞENAY TANRIVERMİŞ

9 comments

  1. vallahi şenay çevremdeki herkes diyette. çok doğru bir konuya parmak basmışsınız. her gün tv’de diyetisyen üstüne diyetisyen. offf gına geldi kurtuluş yok resmen.

    Beğen

  2. içtiğimiz bitki çayının haddi hesabı yok, zaten her gün yeni bir otun faydasını anlatıyorlar. şimdi bir de yağ modası çıktı. binbir çeşit yağ satılıyor. şimdiye kadar ne rahat yaşamışız da haberimiz yokmuş.

    Beğen

  3. evet gerçekten de insan kendinin etkilenmediğini sanıyor ne yazık ki. ancak bu imkansız, bambaşka bir evrene taşınmak lazım. yokasa ayrık otu gibi sırıtırsınız. popüler kültürden çıkış yok

    Beğen

  4. Ornegin Sibel Can’a kilo alıp verdigi icin suçlu muamelesi yapılıyor. Kadın sürekli alay konusu ve savunmada

    Beğen

  5. 36-38 beden olmamak hastalıkmış gibi davranılıyor. neredeyse 40 bedenler ambulansla acile yetiştirilecek:) dünya topluca delirdi ve akıllı, mantıklı kimse kalmadı. tıpta kafayı yedi, ha bire zayıflatan ilaç icat ediyorlar.

    Beğen

  6. Sanki saglık demek 0 beden olmak demek. Akıl almaz bır saçmalık aldı basını yürüdü. Yazınızdan dolayı çok teşekkürler ve diğer yorumlara da kalben katılıyorum.

    Beğen

  7. eskiden bir dirhem et bin ayıp örtermiş, şimdi bir gram et bin ayıp oldu. şişmansan suçlusun, yanlışsın, hatalısın. Hatta şişman olmaya da gerek yok, azıcık yağlıysan toplumun görsel zevkini bozan çirkinlik abidesi bir yaratıksın. çok ciddi bir mesele, çünkü şişmanları yok sayan, görmeye tahammül edemeyen bir büyük kültür var. tabii buna kültür denilirse!

    Beğen

  8. 38 beden sonrası için ayrı dükkanlar var. sanki acayip ve ekstra bir durum varmışçasına büyük beden elbise satan mağazalar kendini bu şekilde tanıtıyorlar. anoreksiya varsa belki çok daha fazla obez de var. obezler hasta değil, cezalandırılması gereken suçlular gibi. hapise atsınlar bari:)

    Beğen

  9. ramazan da bile ekran detoksu mümkün değilken artık hiç olmaz diyorum. popüler kültür damarımızda akan kandan daha fazla içimizde, ne detoksu yapılabilir ki…

    Beğen

Bir Yanıt bırak

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s