.
“L’Iceberg” (2005) ile “Rumba”nın (2008) ardından üçüncü filmleri ‘Aşk Perisi’ ile vizyonda olan Dominique Abel-Fiona Gordon-Bruno Romy fantastik bir aşk filmi özleyenler için kaçırılmaması gereken bir film sunuyorlar. Film puslu ve yağmurlu bir havada hızla ilerlemeye çalışan bir bisiklet sahnesiyle seyirciyi içine ilk dakikada alıyor.
Gece resepsiyonisti olarak çalışan kahramanımızın ilk müşterisi köpeğini saklayan bir turist ve kendisinden üç dilek dilemesini isteyen bir peri. Ancak resepsiyonistin ne köpekli tuhaf turisti ne de otele yalınayak gelen periyi yadsıyacak hali yok çünkü kendisi de en az onlar kadar bu dünyaya ait olmayan bir sarsak. Tek derdi televizyondaki iyi müziği dinleyip sandviçini yemek olan adam ve peri arasında başlayan aşkla birlikte romantizm yükseldikçe inandırıcılık ve gerçekçilik beklentisinden hemen vazgeçiyor seyirci.
Aşk Perisi’nin evreninde bol miktarda dans, absürt espri, saf duygu yoğunluğu ve bizim yaşadığımız dünyayı bilmeyen, anlamayan dahası istemeyen bir tutum var. Tabii böyle olunca tuhaflıklar, sakarlıklar son derece mantıklı duruyor… Aniden şişen karın, öpüşürken dudaklarıyla birbirine yapışan çifti ayıramayan polisler, neredeyse 8 aylık görünen yeni doğmuş bebek, denizaltı dansı ve uçan adamlardan daha normal bir durum olamaz.
Kaldı ki komedi filmlerinin karakterleri genellikle sıradan insanlardır; eğitim görmemiş veya genel kültürü yüksek ise toplumla ayrılan farklı özellikleri olan, sarsak, kimi zaman kaba olarak algılanabilecek yapıdadırlar. Çirkin görülebilecek kabalık, anlayışsızlık ve sakarlıklar komedi karakterine yakışır. Aslında insanoğlunun kalıp yargılara göre sınıflandırdığı, saklamayı bildiği gülünç duygu ve düşüncelerini açığa çıkarırlar.
Aşk Perisi inceliklerle örülmüş görsel zenginliklerle dolu ve metaforik katmanları olan kodlar ve diyaloglarla olumlu bir karmaşa yaratıyor zihinlerde. Kısacası ustaca çerçevelenmiş her kare asla sıkıcılığa yanaşmadan hafif tempolu çıkışlarla eğlendiriyor. Klasik bir romantik komedinin vaat ettiğinden çok daha fazlasını veriyor film; adeta teatral oyunculuğu, dans, müzikal, komedi dokunuşlarıyla iyi sinema izleme alışkanlığı olanlara ve özellikle müzikal sevenlere harika bir ziyafet sunuyor.
Unutmamalı ki, bu türü sevmeyenler için Aşk Perisi eziyete dönüşebilir. Sevimli bir kadın ve yakışıklı bir aktör formülüyle yapılmış bir romantik komedi de değil. Gayet sıradan ikili için güzel yerine çirkin bile denilebilir. Peri denizaltında giydiği bikini dışında tek elbiseyle çıkarıyor filmi. Diğerlerinin de örtünmek için giyindikleri çok açık. Mekanlar ise otel, sahil, Aşkın Gözü Kördür adlı kafe ve koşturulan sokaklar olarak özetlenebilir. Yani kostüm yok denecek kadar az ve mekanlar son derece renksiz, vasat ve minimal öğelerden oluşuyor. Tüm sıradanlığın içinde danslar, müzik ve absürt oyunculuk etkisini arttırıyor. Peri ve resepsiyonistin abartılı jest ve mimikleri duygu derinliğini açığa çıkartmak açısından verimli sonuçlar yaratıyor.
Özetle hepsi birbirine benzeyen romantik komedilere benzemeyen film, hem eğlenceli hem de içinde çok katmanlı anlamlar taşımayı başarıyor. Sabun köpüğü Amerikan romantiklerindeki gibi sırtını çok güzel kadınlara, adamlara, mekanlara bağlamayan filmin diyalogları yok denecek kadar az ama etkili. Belki senaryo olarak elinize geldiğinde hiçbir şey vermeyen, söyleyemeyen Aşk Perisi, sinemanın büyüsünü zarif çerçeveler ve detaycı kameralar eşliğinde başarıyor. Arındırılmış metnin minimal iddiası ve dans koreografilerindeki çizgi üstü romans keyifli bir doyum sağlıyor.
Yürüyen çanta, kaybolan ceket, Aşkın Gözü Kördür kafesinin kör garsonu, ay ışığında öncesinde hiç konuşmadan birleşen çocuk ruhlu iki yetişkin, bir türlü üç dilek dileyemeyen bir sakar, benzin metaforunun zırt pırt kibar temaslarla yaptığı zengin çağrışımlar ve çok daha fazlası Aşk Perisi’ni ortalamanın çok üstünde çıkarıyor.
.
Şenay Tanrıvermiş
Gercekten çok farklı bır Dilmen. Opusme sahnesinden hoşlanmayacak tek bır romantik yoktur. Sıradan, çirkin ve sarsaklarda asık olabilirler. Danslarda modern bale gibiydi. Ben çok çok başarılı buldum. Film boyu gulumsetti ve hiç sıkmadı.
BeğenBeğen
film baştan sona çok farklı ve özel sahnelerle doluydu. ezbere bildiğimiz romantik komedilerden asla değildi. sizin de yazdığınız gibi güzel kadın ve adamlar, süper mekanlar veya kostümler olmamasına rağmen heyecanlıydı bile. elinize sağlık…
BeğenBeğen
tek kelimeyle görsel bir şölen ama çok az salonda oynuyor. fransız filmlerinin farkına doyum olmuyor.
BeğenBeğen
Filmi salonda tek basıma izledim. Kalabalıkların tercih edeceği bır film degil. Çünkü biraz görsel derinligi kavrayabilecek bır zevk ve birikim gerektiriyor. Ben sevdim ama cogu arkadaşımın nefret edeceği türden bır film olduğu kesin. Bu arada sizin eleştirilerinizi çok beğeniyorum. Teşekkürler
BeğenBeğen
Bebekli kovalamasa ve dogum sahnesi, ayrıca hamile bır kadının hop hop ziplamasi gibi birçok sahne ger ekten çok eğlenceli ve romantikti. Çocuksu bır film gibiydi, sanki büyükler icin cizgi film yerine normal film yapmışlar. Ama sonuçta farklıydı en azından.
BeğenBeğen
Müzikal olarak tatmin edici bır film degil bence. Çünkü çok az insan oyunuyla zaten ve sadece basroldeki iki kisinin dansları sırasındaki danslar var ve şarkı söylemiyorlar. Romantik komedi türüne de tam uymuyor. Sanki birçok turun karışımı gibi ama birseyler eksikti. Biraz daha diyaloga ihtiyac vardı fikrindeyim.
BeğenBeğen
Kosu sahneleri ve sıkışınca koşarak kaçan bır peri ve küçük hırsızlıkları çok eglenceliydi. Şarkılar ve bar sahnesi ise en beğendiğim bölümler oldu. Aslında hiçbir şeyi olmayan ama toplam 3 Dilek bile bulamayan zararsız insanların masalıydi sanki. Bır ceketi var ve sadece lazım olduğu icin.
BeğenBeğen
Film bu yazıdan ve yorumlardan sonra izledim. Gercekten berbatti, ne komedi vardı ne de tempo. Nasıl izlediniz, hangi bakış acısıyla değerlendirdiniz bilmiyorum. Ama olmayan birşeyi varmış gibi bormuşsunuz resmen.
BeğenBeğen
Film icime sıcacik bır sevgi verdi. Resmen mutlu çıktım salondan. Salon nerdeyse boştu ama çıkan herkes gülümsüyordu. Sadece sevginin gücüne inanan sıradan iddiasiz iyi insanların filmiydi bence. Kor varken superdi:)
BeğenBeğen
hayaletler, periler, danslar ve aşk dolu bir film. daha ne olsun bir romantik komedi de. tavsiyeniz için teşekkürler. gerçi erkek arkadaşım sıkıldı galiba ama filmin mesajlarını almak için kesinlikle değer. insanın sevdiği yanında olduktan sonra dileyecek üç dileğiniz bile olmayabiliyor demekki….
BeğenBeğen
Kim ne derse desin ve siz ne yazarsanız film öldürücü derecede saçma sapan ve sıkıcıydı. Galiba sıkıcı ve saçma filmleri beğenerek düğer insanlara kendini kötü hissettirip böbürlenen bir grup insan var. siz muhtemelen bu yorumumla dalga geçersiniz ama ben de bu deli saçması analizlere gülsem mi bilemiyorum?
BeğenBeğen
Ask perisi eğlenceli bır müzikal ama romantik komedi degil. Tür karmaşası yüzünden hayalkirikligi yaratıyor. Yani başlığınıza bakıp filme gidince başka birsey çıkıyor karşımıza. Yine de iyi bır tanıtım yazısı olmuş. Ellerinize saglık.
BeğenBeğen