ARGO HOLLYWOOD’A SAYGI DURUŞUNDA

.
Argo konusunu gerçek olaylardan aldığını ilan ederek ciddi bir iddiayla ve çarpıcı konsolosluk saldırı sahnesiyle başlıyor. Film en baştan İran Şah’ını zorba, hırsız, özenti ilan ediyor ve Amerika’daki Şah’ı idam etmek için Amerikalıları rehin alan İranlıları da baş 01_argo_ipadedilemez, anlayışsız, saldırgan bir halk olarak gösteriyor. Hem Şah’ın hem de halkın durup dururken başlarına bela olmuş gibi gösterilmesine zaten kamuoyu alışalı çok oluyor. Çünkü Ortadoğu liderleri ve halklarının dünyanın başına ve en çok da Amerika’ya problem çıkarttıklarına inandırma kampanyaları her ne kadar dünya halklarının vicdanlarında yaralar açsa da mesaj bombardımanı her mecrada devam ediyor.

İran’da rehin kalmış Amerikalıları kurtarmak için yapılan zeki, incelikli ve fedakar planların baş döndürmesi için her ayrıntı düşünülerek seyirciyi hayran bırakmak hedefleniyor. Tüm imkanlar ve hayal gücü zorlanılarak aklın, teknolojinin ve uygarlığın üstünlüğü ispatlanıyor adeta. Bir kez daha her seferinde olduğu gibi Ortadoğu ilkel, vahşi, saldırgan ve tehlikeli ilan ediliyor yine yeniden. Öteki’ye atfedilen ne varsa tazeleniyor böylece. Geleceğin Clint Eastwood’u ilan edilen Ben Affleck yönetimi ve oyunculuğu ise neredeyse tam not alıyor sinema dünyasından. Konuyu işleyiş ve verdiği mesaj açısından herhangi bir yenilik hissedilmese de detaylar üzerindeki mükemmel uyum ve dengeli temposu Affleck’i takdir etmek için fazlasıyla yetiyor. Çünkü 1980’li yılların esaslı atmosferi Hollywood’un her zaman göz boyayan gücüyle gerçekçiliğin bile ötesine geçmeyi yine başarıyor.

İşin içine uzay filmleri büyük ciddiyetle katılıyor, fantezi filmleriyle neşelendirilip soslandırılıyor ve tüm bunlar gerçekçi sekansların içine yedirilip nüfus ediliyor. Yapılan göndermeler, kes yapıştır kolajlar yine de bütünü bozmadığı gibi realiteye hizmet ettiriliyor. İşte bu yüzden de galiba film bir kez daha başarılı sayılmayı hakkıyla hak ediyor. Film yapma süreç ve arka planı tüm prosedürünün sıkıntılarını da beraberinde yan konu olarak anlatırken anlamından azalmıyor.

Yani bir yandan ana konu ilmek ilmek işlenirken diğer yandan sinema dünyasının yalanlı, renkli, zorlu ve yaratıcı amansız yarışı esprili bir dille ortaya konuyor. Herhangi bir eleştirel bakış açısı yerine daha çok sinemanın çetin dünyasına saygı duruşu niteliğinde bir bakış sunuluyor. Sinema yapmanın sıkıntıları konuya eğlenceli bir hafiflik katarken rehineleri kurtarmak gibi gerilimli mesele renklendirilerek anlatı sıkıcılıktan kurtarılıyor.

Bir anlamda Hollywood bilim-kurgu filmlerinin gücüne methiye değerinde tuhaf bir çareyle rehineleri kurtarmak planlanıyor. Barbar, vahşi, hırsız ve ilkel ‘öteki’lerden vatandaşlarını kurtarma ilacı Hollywood’un bilim-kurgu kurmacasıyla planlanıyor. Hem Hollywood’un gücü göklere çıkarılıyor, hem de ‘öteki’nin akıl ve hayal gücü yerin dibine geçiriliyor. Bir taşla birkaç taş birden vurarak gerçekten de mükemmel kurgu, tempo, balans, kostüm ve oyunculuklarla Ben Affleck kariyerine altın bir basamak inşa ediyor.
Argo klasik Hollywood yapımı bir filmin kusursuz olduğunda şaşırtmayı, heyecanlandırmayı, gerilimi kesin vaat eden örneklerinden biri. Hatta bu yılın en iyilerinden biri olduğunu iddia edenler çoğunlukta. Seçim sizin…

.

Şenay Tanrıvermiş 

9 comments

  1. Yinedehaftanin en iyisi, hatta sezonun en iyilerinden. Kusursuz bır kurgu, hakkını yenemek lazım. Sırf Hollywood yapımı diye eleştirmek haksızlık olur açıkcası.

    Beğen

  2. Yine farklı ve mükemmel bır analiz. Farkınızı koymussunuz ve frikik izlediğim icin söylüyorum. Çok doğru. Yine ortadogulular cahil, saldırgan ve sanki ilkçağda yasıyorlar gibi gösterilmişler. Sınır olmamak imkansız. Sizin ce dediğiniz gibi yine de matematiksel olarak film neredeyse mükemmel.

    Beğen

  3. FİLMİ İZLEDİM VE HAYRAN OLDUM… MÜKEMMEL BİR GERİLİM VE HEYECAN. HOLLYWOOD KLİŞELERİ ÇOKTA GÖZE BATMIYOR ASLINDA. SONUÇTA FİLM GERÇEK OLAYLARA DAYANIYOR. DEMEK Kİ HOLLYWOOD GÜÇLÜ. BÜKEMEDİĞİMİZ ELİ ÖPMESİNİ BİLELİM DERİM BEN…

    Beğen

  4. müthiş zeka ürünü bir film, fazla söze gerek yok, ben affleck sadece yakışıklı değil aynı zamanda cidden sanatçı yönetmenmiş. bravo ve alkış… içinize sinmeden tavsiye eder gibi yazmışsınız, size de bravo:) eliniz varmasa da mecbur kalıp hakkını teslim etmişsiniz ya size de alkış:)

    Beğen

  5. sanki şah hırsız ama amerikalılar dürüst, temiz. ayrıca şah hırsızsa amerikalılara ne yani? işleri güçleri ortadoğuyla uğraşmak ve sanki uğraşan ortadoğu gibi göstermek. bıktı bütün dünya bu politikadan..

    Beğen

  6. şu yağmurlu havada yapılacak en iş sinemaya gitmek ve gidilecek en iyi film bu hafta argo tabii ki. sizin yazınıza ve yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum fakat sanki sırf hollywood yapımı diye biraz hakkını yemişsiniz ya da övgüyü esirgemişsiniz… yani film gerçekten çok tatmin edici bir hikaye. üstelik gerçek!!!

    Beğen

  7. Film iki saatlik bır film olmasına rağmen su gibi aktı gitti, heyecanlı ve çok kaliteli bır film. Yılın kesin en iyilerinden, gerisi boş laf kalabalığı.

    Beğen

  8. bence çok bartılı bir analiz ve yorumlar. sonuçta bildiğimiz klasik ve ortalamanın üstü bir politik gerilim. bu kadar çok beğenilecek birşey yok, hele yılın en iyilerinden biri seçmeler filan acayip!

    Beğen

  9. oskarlık film, hala izlemeyen kaldıysa kaçırmasın. müthiş senaryo ve açılış sahneleri süperrrrr

    Beğen

Bir Yanıt bırak