UÇUŞ’TAN ÖNCE ALKOLLE UÇUŞ

 

Şenay Tanrıvermişana logo
senayt@windowslive.com

 

Geleceğe Dönüş, Forest Gump, Yeni Hayat gibi çok iyi hikayelerle haklı bir üne sahip yönetmen Robert Zemeckis yine incelikli bir işle ve özenle yaratılmış derinlikli bir karakterle karşımızda. Üstelik Denzel Washington’un kusursuz oyunculuğuyla hikaye daha da inandırıyor, sarıyor, sarsıyor. Alkolik bir pilotun alkolle mücadelesini ustalıkla hiç abartıya kaçmadan canlandıran Washington’un oyunculuğu şimdiden konuyla ilgili yaratılan en unutulmaz karakterlerden biri olarak ilan ediliyor. Gerçekten kolay kolay unutulacak türden bir karakter değil pilot Whip ve duyumsal tatlı bir etki yaratabilen oyuncu Denzel Washington’un bedeninde müthiş bir oyunculuk virtüözitesiyle rol iyice genişliyor.

Alkol ve uyuşturucuyla sabahlanan bir gecenin ardından uçurduğu uçağın tamamen kendi hatasının dışında düşmesi sonucu hem kurtardığı canlar nedeniyle kahraman ilan ediliyor hem de kanında çıkan alkol nedeniyle yargılanıyor. Alkolü bırakması ve iyi bir portre çizerek mahkemeden kurtulması gereken Whip’in mücadelesi başta kendisinin sandığı kadar kolay olmayacaktır. Bağımlılık konusunda son derece gerçekçi bir yaklaşımla alışageldiğimiz klişelerin dışında saf ve dengeli bir dram yaratılmış. Dolaysıyla gösterdiğinden çok ima ettiği karanlık, sıkıntılı, çıkışsız gibi duran bağımlılık sorununu mercek altına alırken seyirci bir şekilde filmin evrenine kayıyor, hissediyor, öğreniyor, heyecanlanıyor, üzülüyor. Kısacası Whip’e ait duygu ve düşünceler seyirciye ustalıkla ve uygun miktarda hissettiriliyor. Ne fazla ne de az! Dengeli, gerçekçi ve objektif olduğu izlenimi yaratan mesafesi alkolizmin adeta tanımını yapıyor.

Zemeckis karakteri yargılamadan tarafsız bir şahitlik yaparcasına sadece gösteriyormuş gibi anlatmayı tercih ediyor. Zaten kaybettiği eşi ve oğlundan sonra işi, itibarı ve özgürlüğünü de yitirmek üzere olan alkolik Whip’i trajik veya didaktik bir üslupla resmetmiyor. Böylece üstten bakan bir acıma duygusuyla sömürmeye çalışmadığından veya alkolün zararları, etkileri gibi öğretmenliğe soyunmadan olabildiğinde nesnel olmaya çalışıyor. Tabii tüm bunlar filmin artı hanelerine yazılırken, Zenneckis’in yaptığı kaliteli işler dizisine yeni bir tanesini daha katmasını sağlıyor. Ancak Zenneckis’in de Hollywood’un vermeye doğamadığı dinsel mesajları filmde sık sık, kulak tırmalayacak tonda ve tekrarda vermesi doğrusu zaman zaman dengeyi bozuyor. Olay örgüsünü zedeliyor ve hiç gereği yokken kafa karıştırıyor. Gerçi Whip inanç konusunda sessizce sorgulayan bir tutum sergiliyor fakat dindar pilot yardımcısı gibi karakterlerin adeta melek gibi gösterilmesi alttan alta aynı mesajları pompalıyor.

Sonuçta Denzel Washington’un bu rolle Oscar’a aday olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Kendinden kaçmaya çalışan bir karakterin iç çatışmaları ve ruhsal gelgitlerinin bolca dinsel referanslarla verilmesinin dışında neredeyse kusursuz bir akışla ilerlemesi son derece keyifli bir seyir sunuyor. Üstelik yan karakterlerin hepsi birbirinden güçlü performanslarla anlatıya ciddi katkıda bulunuyorlar. Ahlakçı ve dinci Amerikan mitleri bu kadar göze sokulmadan ve altı sürekli çizilmeden verilseydi mükemmel bir dram kazanmış olacak sinema dünyası yine de farklı ve derin bir portre kazanıyor.

.

Şenay Tanrıvermiş

12 comments

  1. gerçekten de harika bir konu ve süper bir performans. size sonuna kadar katılıyorum, dinsel referansların çokluğu filmi sıradanlaştırmış. ama olsun yine de fazlasıyla izlenmeyi hak ediyor.

    Beğen

  2. filmi çok merak ettirdiniz, mutlaka gideceğim ama keşke şu amerikalılarda filmlerini biraz 120 dk altına çekseler:)) 80-90 dk niye yetmiyor yahu? reklamıyla filan gün bitiriyor sinemaya gitmek.. ama farz oldu bu yazıdan sonra:)

    Beğen

  3. uçuş bütün ödülleri hak ediyor. resmen psikolojik drama ama temposu da süper. denzel washington zaten 10 numara.gerçekten özgüler az bile. sizin analizinde yine tam hakkını vermiş filmin.

    Beğen

  4. şu soğuk günlerde sinema davetiye gibi geliyor ve uçuş aslında çok enteresan olmamasına rağmen süper bir film olmayı becermiş. çok ilginç hiçbir şey yok ama oyunculuklar ve konuyu gerçekçi verişi çok etkiledi beni. dini mesajları da çok sevdim açıkçası. yani bence yanlış birşey yoktu bunda. herkes kendi dininde inandıkça güçleniyor, bu çok net ve kesin bana göre.

    Beğen

  5. alkolle uçuşun sonu tabii ki çakılış olur:))filmi izlemedim ama mutlaka gideceğim. yazı ve yorumlar gitmeye zorluyor artık. yine hollywood filmi ve kilise sahnesi de varsa böğğğğğ geldi ama

    Beğen

  6. elinize sağlık, iyi bir yazı olmuş yine ama hollywood konusunda bazen abarttığınızı düşünüyorum. çünkü iyi film iyidir sonuçta. kim yaparsa yapsın fark etmez.

    Beğen

  7. dün akşam izledim, kesinlikle kusursuz. ve şu ana kadar gördüklerim içinde oscara en yakın duran film. senaryo ve oyunculuklar muhteşem. ayrıca finalini ayrıca çok beğendim ve çok gerçekçi buldum. son soruyu herkes kendine sormalı, SEN KİMSİN?

    Beğen

  8. evet ya, alkolün zararları ya da adamın düştüğü haller veya içinden geçen laflar falan filan yok. sanki sadece gizlice gözlemlemiş gibi. başarılı bir film.

    Beğen

  9. Yazınız ve yorumlardan sonra beklentim çok yükseldi galiba ve ben de hayal kırıklığı yarattı. Evet çok başarılı ancak performans acısından degil hikaye islânızı acısından başarılı.

    Beğen

  10. bu karanlık havaya çok uydu, etkisibdeyim . hele de son sahne ve sor; sen kimsin hakikaten. işte yılın filmi…

    Beğen

  11. Denzel Washington öyle doğal ve guzel oynamiski gercekten film nerdeyse gercek olmuş. Sizin analizlerinize bayılıyorum, sırf bu yüzden hiç tarzım olmasa da tepenin ardınıza izleyeceğim. Ahhh bır de su hollywood sinemasına karsı kararlı negatif tutumunuz olmasa:) yıne de coguna yürekten katılıyorum.

    Beğen

Bir Yanıt bırak