Filmmor’un Altın Bamya’sını Ana akım medyaya veriyoruz!

 Sinema Sokağı Sanat logo

 Şenay Tanrıvermiş
senayt@windowslive.com
  

1690087_582599948492851_1003203058_nArtık film festivali enflasyonu yaşanan ilkemizde Filmmor diğerlerinden sıyrılması gereken çok özel bir oluşum. Mutlaka hak ettiği ilgiyi görmesi gereken çok değerli bir hareketten söz ediyoruz. Kadınların sinema yoluyla medyaya ve aktif yaşama katılmasını hedefleyen cesur oluşumun tüm ana akım medyada yer alması gerekiyor. Çünkü sadece meraklısına değil herkese açık bir hizmette bulunuyorlar aslında. 2003 yılından bugüne çeşitli atölyeler, paneller, kurslar ve festivaller sinema üzerinden şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele veriyor.

Elbette popüler kültür ve ana akıma güç vermeyen her aktivite gibi kolayca desteklenmiyorlar ve kesinlikle temsil ettikleri kadınlar oranında gösterilmiyorlar. En fazla ‘altın bamya’ ödülleri ile haber olup konunun magazin dedikodularıyla kaynatılıyorlar. ‘Altın Bamya’ erkek egemen sinema da kadının sistem içindeki çok problemli temsilini eleştirmek adına veriliyor. Kısacası utanç verici bir ödül ve zaten her yıl bir dahaki yıl ödülü verememek umuduyla organize ediliyor. Ne yazık ki medya da yer alış biçimine de ayrıca ‘altın bamya’ veresi geliyor insanın.

Çünkü asıl söylenmesi gereken genellikle ödül alanlarla ilgili yapılan ucuz esprilerle eğlenceye kurban gidiyor. Yine aynı hastalıklı bakış açısına hapsolmadan Filmmor’un cinsiyetçi klişelere karşı açtığı yürekli çalışmalara sinema sokağı olarak çok saygı duyuyor ve festivali heyecanla bekliyoruz. Bu yüzden ana akım festivaller öncesinde yaratılan merak ve ilginin oluşması için tüm ilgili yayın kuruluşları, gereken zamanı ve değeri vermeye çağırıyoruz. Yahu festivalin de ana akımı mı olur demeyin, bal gibi oluyor işte. Ve unutmayalım ki her zaman festivalin büyüğü en iyisidir anlamına gelmiyor.

Kaldı ki aslında programları oldukça yüklü görünüyor zaten, çünkü festivalde 22 ülkeden altmış film, tema bölümleri, toplu gösterimler, açılış, kapanış etkinlikleri, panel, söyleşi ve atölyeler ilan ediliyor şimdiden. Ülkemizde en çok film yöneten kadın olarak sinema tarihindeki kıymetli yerini alan Bilge Olgaç ise özel bir bölümle anılıyor. Olgaç filmlerini erkek gözüyle çeken bir kadın olmakla suçlanmıştır çoğu kere. Ancak sinemaya aşkı ve hizmeti, kendini arka plana atacak kadar büyük ve zengin olduğu için her seferinde haklı bulunmuştur. Ayrıca kendi öz eleştirisini de en samimi haliyle yapmıştır.

Ruhuna hiç sinmeyen erkek bakışını oluşturan şartları belki kendi sözleriyle özetleyebiliriz; “Sinema aşk gibi. Ben sinemacı olmasaydım ölmüştüm diyorum. O benim hayat kıvılcımım oldu. Ben başladığımda tek başıma idim, kadın asistanımız bile yoktu. Biraz zorlandım ama bu bende kaldı. Erkek arkadaşlarıma bunu yansıtmadım. Fakat burada bir hata yaptım. Yıllar sonra diğer kadın arkadaşlar bizim kervanımıza katılınca anladım. Ben onlara, erkeklere benzemeye çalıştım, aksamayayım aralarında diye. Oysa kadın kalıp bunu kabul ettirmek belki daha doğruydu.

Ama o şartlarda bana o daha uygun geldi.” Ne kadar içten bir itiraf ve ne çok şey anlatıyor… Bilge Olgaç’ın sözlerine örnek teşkil eden ne çok kadın politikacı, erkek jest ve mimikleri ve neredeyse takım elbiseyi andıran tayyörleriyle cinsiyetlerini inkar etmek zorunda kalıyorlar günümüzde. Öyle kolay değil erkek dünyasında var olmak, bunun için önce kadının kendine ait bir geliri olması gerekiyor ki bağımlı olmak, boyun eğmek zorunda kalmasın.

Bu yıl Filmmor ‘Kendine ait bir cüzdan, gelir, bütçe’ sloganıyla 15-23 Mart tarihleri arasında İstanbul’da başlamak üzere geri sayıma başladı. Filmmor’un bu çok anlamlı sloganı kadın sorunlarının dağlar kadar olduğu ülkemizde misler gibi açan çiçeklere benziyor. Çok temiz, iddialı, uyanmaya çağıran ve gücünü kazanmak için ayaklarının üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan net bir mesajı var. Heyecanlandırıyor, yüreklendiriyor, öğretiyor, kimseyi aşağılamıyor ve cinsiyetleri birbiri üzerinde tutmaya çalışmıyor.

Sinema Sokağı Olarak Filmmor’u bekliyoruz, destekliyoruz..

  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Festival Görseli : 

1690087_582599948492851_1003203058_n

  • Festival Fragmanı : 

Kadınlar tarafından, kadınlar için gerçekleştirilen, bağımsız “Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali” 12. kez sanatseverlerle buluşacak..

Keşfet Oku Paylaş :

5 comments

  1. FilmMor a verdiğiniz destek için minnettarım. Bundan böyle takipçiniz ve destekçinizim:bitabbii)

    Beğen

  2. iyi de keşke yeni afişi de koyaymışsınız yahu! ama önemli bir alana dikkat çekmişsiniz yine de. elinize sağlık, filmlerini de tanıtsanız ya festival filmlerinin

    Beğen

  3. sinema sokağı yakışanı yapmış, gerektiği gibi gerekene destek vermiş yine…

    Beğen

  4. Bu çok değerli bir festival ve çok farklı. Bu yüzden destek vermek hem de böyle feodal bir ülke için aslında görevdir. zaten sinema sokağı da her zaman politik tavrını koruyanlardan galiba:)

    Beğen

  5. bu ülke kadınlarımızın onurlu sırtlarında taşınmaktadır! filmmor dediğiniz üzere güçlendirilmeli, desteklenmeli çünkü en çok bizim ihtiyacımız var.

    Beğen

Bir Yanıt bırak

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s